Voiko olla täydellistä vegaania?


Lähden avautumaan yhdestä isosta asiasta elämässäni. Kauan olen pohtinut lähdenkö julkaisemaan tätä tekstiäni vegaaniudestani vai en. Kuitenkin blogissani aihe on läsnä hyvinkin usein ja sen takia koen jollakin tavalla velvollisuudeksi lähteä avaamaan asiaa omalta kannaltani. Ja heti alkuun, ketään en halua tekstilläni loukata, jokainen tekee kuten parhaaksi näkee.

Kasvissyönnin aloitin kymmenisen vuotta sitten. Yläasteella se oli usealle muoti-ilmiö, mutta omalla kohdallani olin halunnut sitä jo monta vuotta. Oma suhteeni lihansyöntiin oli aika normaali, meillä kotona syötiin lihaa kuten suuressa osassa suomalaisia perheitä ja se oli normaalia. Kuitenkin olen ollut aina hyvin herkkä ja lähdin ajattelemaan asiaa eläinten kannalta noin viidennellä luokalla. Aluksi syyt olivat lähinnä etten enää pitänyt lihan mausta ja etten halunnut syödä eläimiä. Vuosien varrella sain enemmän ja enemmän tietoa asioista, näin videoita joita näin jälkikäteen ajateltuna en olisi halunnut nähdä. Ensimmäisten vuosien aikana en tiennyt mitään liivatteesta tai ihan aluksi luulin ettei pizzaa tilatessa voi saada ilman kinkkua. Viisi vuotta sitten ryhdyin ensimmäistä kertaa vegaaniksi ja siinä kohti sitä oikeasti tajusi mitä kaikkea aiempi ruokani oli sisältänyt, vaikka olinkin ollut kasvissyöjä ei pelkän lihan jättäminen lautaselta ollut koko totuus. Kosmetiikan kohdalla en tuolloin viellä tiennyt täysin mikä oli vegaanista ja mikä ei, johtuen lauseesta "eu:ssa ei saa testata eläimillä", tämä lause ei tee tuotteesta eläinkokeetonta tai vegaanista.



Ensimmäinen jaksoni vegaanina päättyi seurustelun aloittamiseen. Muutimme nopeasti yhteen ja koin ettei homma ollut Kallea kohtaan oikein. Maitotuotteina ja kananmunina meillä oli vain luomua, ajattelin sen olevan eläimille parempi. Muutama vuosi vierähti ja silloin alkoi tulla oikeasti todella huono olo kun tajusin mitä kaikkea mm. maitoteollisuuden ympärillä tapahtui. Valiolta tuli luomu kampanja, joka oli hyvin pitkälle kusetusta ja siitä alkoi valion boikotoiminen. Samaan aikaan tapahtui paljon muutakin ja halusin täysin eettisisitä syistä siirtyä takaisin vegaaniksi, en halunnut huonoa omatuntoa ruokani takia. Maitotuotteet eivät myöskään minulle ole sopinut sitten lapsuuden. Yllättäen Kallelle koko homma olikin täysin okei ja siitä olenkin hänelle erittäin kiitollinen. Nyt noin puolentoista vuoden ajan olen taas ollut vegaani ja se onkin todella iso osa elämääni. Meillä syödään vegaanista ruokaa ja sitä valmistamme kumpikin tasapuolisesti. Kalle tekee omat valintansa ja on sekasyöjä, vaikka kodissamme ei lihaa, maitoa tai kananmunia valmistetakaan.

Nyt kun tiedätte taustani asian suhteen (jos edes olette jaksaneet lukea näin pitkälle) niin nyt vasta päästään avautumiseni aiheeseen nimittäin vegaanit. Jostakin syystä osa vegaaneista ottavat asiat aivan liian tosissaan ja yrittävät pyrkiä kaikessa täydellisyyteen. Nyt on pakko sanoa, että kukaan ei tule koskaan olemaan täydellinen vegaani. Ehkä sinä itse voit tehdä omat valintasi ja tietää tarkalleen mitä ruokasi sisältää tai tietää millä liimalla kengänpohjasi on liimattu. Muu maailma ei pyöri samalla tavalla, aina turhaan eläimiä kuolee, aina joku kärsii. Vegaaneista kulkee memejä netissä, vegaaneja arvostellaan hyvinkin suorasti, jos vegaani kysyy sisältääkö ruoka jotakin ainesosaa niin häntä pidetään joissakin paikoissa vaikeana asiakkaana. Minuakin raivostuttaa vegaanit, jotka tuputtavat elämäntapaansa väkisin joka paikassa ja jotka huutelevat facebookkien keskusteluissa. Minua raivostuttaa myös ihmiset, jotka halveksivat näiden ihmisten takia kaikkia vegaaneja. Uskokaa pois, näitä on tullut vastaan ja olen saanut tuntea sen nahoissani. Puhun vegaaniudestani mielellään, jos siitä kysytään, mutta en sitä lähde tuputtamaan. Jokainen tekee omat valintansa.


Osa vegaaneista käyttää mehiläistuotteita kuten hunajaa ja mehiläisvahaa (esimerkiksi kosmetiikassa, kynttilöissä) ja kokee asian olevan ihan ok. Sitten on niitä, jotka ovat sitä mieltä ettei hunajaa käyttävä vegaani ole vegaani. Jos sattuu käyttämään vanhaa nahkatakkia saa muilta vegaaneilta vihaisia katseita. Auta armias jos sattuu käyttämään tai edes mainitsemaan Ecoverin pesuaineet, niitä on testattu vesikirpuilla joten eipä ole eläinkokeeton. Koen, että maailmassa on paljon pahempia ongelmia joihin vegaanit voisivat huomionsa kiinnittää, kuin se että lähdetään arvostelemaan toisia vegaaneja. Ei ole olemassa mitään pisteytystä tai arvoasteikkoa vegaaniudesta.  On syynsä miksi en osassa vegaaniryhmiä lähde keskuteluun mukaan, siellä provosoidaan ja arvostellaan välillä todella kovin. Jos salaa mussuttaa metukkaa kotona ja kutsuu itseään vegaaniksi niin se ei ole ok, mutta jos oikeasti pyrkii elämään mahdollisimman vegaanisti niin se on kaikkein tärkeintä, vaikka käyttäisikin sitä hunajaa teessään. Jokainen tekee sen minkä pystyy eikä asioita pidä viedä liian pitkälle. Elämme erilaisissa elämäntilanteissa ja ympäristöissä. Usein ihmiset asettavat itselleen asioiden suhteen liian tiukat raamit, jotka vain uuvuttavat ja kuluttavat ihmistä. Näitä samanlaisia tapauksia löytyy muistakin kuin vegaaneista ja uskonkin, että moni teistä voi samaistua tähän asiaan.

Käytän hunajaa ja mehiläisvahaa, villasukat kulutan puhki asti, luonnonkosmetiikka ei aina ole vegaanista ja siinä menee oma rajani mehiläistuotteissa (ja kyllä, tiedän miten julmasti mehiläiset savustetaan kodistaan ja kuningattaret lahdataan ennen aikojaan), jos sipsikulhossa bileissä on erilaisia sekaisin niin en kuole maitojauheeseen, jos tarjotaan lasi viiniä en ala tivaamaan sen suodatustavoista ja kirpparilta olen ostanut muutamat nahkaiset käytetyt kengät. Toiset ovat sitä mieltä etten voi kutsua itseäni vegaaniksi ja on ikävää että kaikki teot mitä teen eläinten, luonnon ja ihmisten puolesta kaatuvat noin pieniin asioihin. Minulla on nyt hyvä olla ja teen parhaani, mutta en halua tehdä tästä liian vaikeaa, se saisi minut vain lopettamaan. Minulle kuitenkin ekologisuus on toinen tärkeä arvo ja näiden kahden yhdistäminen ei aina ole yksinkertaista. Vegaaninen kosmetiikka ei ole läheskään aina ekologista mm. mikromuovin takia, juuri tämä seikka oli yksi syistä miksi vaihdoin luonnonkosmetiikkaan. Meitä on moneksi.

ps. Pidetään jooko kommenttiboksi asiallisena kuten tähänkin asti! :)

Mitä ajatuksia teksini herätti sinussa?

Eettiset vaatteet OSA 3


Olen aiemmin käsitellyt vaatteita materiaalien kannalta. Ensimmäinen osa Puuvilla käsittelee sen ekologisuutta ja ongelmia, toisessa osassa puolestaan kerroin eri vaihtoehdoista puuvillalle. Nyt on kolmannen osan aika ja tämä käsittelee vaatteiden eettisyyttä. Kun lähdetään katsomaan vaatteiden "made in" kohtaa niin usein niistä löytyy China. Tämä ei kerro meille yhtään mitään siitä kuka vaatteesi on valmistanut ja millä hinnalla. Itselleni tulee halvalla tuotetuista vaatteista mieleen ensimmäisenä lapsityövoima, pitkät työpäivät, huonot työskentelyolot, onnettomuudet, terveysongelmat sekä kohtuuttoman huonot elinolosuhteet. Aiheesta kiinnostuneille löytyy hyvä dokumentti Netflixistä nimeltään The True Cost. Mikä on vaatteesi todellinen hinta? Kuinka moni joutuu kärsimään sen eteen? 

Annan sinulle valinnan, voit ottaa asioista lisää selvää tai sulkea silmäsi. Kumpikin vaihtoehto on ymmärrettävä, en minäkään haluaisi aina tietää siitä kuinka paljon pahaa maailmaan mahtuu ja toisaalta tiedonjanoni on aivan valtava. Haluan vaikuttaa asioihin ja antaa sinulle informaatiotulvan sijaan tällä kertaa vaihtoehdon. Vaihtoehto jonka teille annan on ostaa vaatteita, joiden alkuperän tiedät. Helpommin taas sanottu kuin tehty, mutta hyvä alku on suosia pienyrittäjiä ja jättää ne halvat vaatteet kauppaan. Yritysten pitäisi olla avoimia vaateteollisuudesta ja ongelmista on vaiettu jo aivan liian pitkään.

Keväällä Vegefesteillä satuin vahingossa kojulle, joka oli täynnä toinen toistaan kauniimpia vaatteita ja mielenkiintoisia esineitä. Kyseessä oli Mithu ja sen takana oli ihana Heidi, joka on toinen yrityksen perustajista. Lyhykäisyydessään Mithu myy tarkoin valittujen nepalilaisten perheyritysten, järjestöjen ja reilunkaupan toimijoiden käsitöitä. Kyseessä on mielestäni ainutlaatuinen tarina, suomalainen ja nepalilainen rakastuivat, ja luku- ja kirjoitustaidottomalle Manojille piti saada työtä. Siitä syntyi Mithu. Tässä Heidin ajatuksia kysymyksiini eettisistä vaatteista ja niiden tuottamisesta! 

Millä kolmella sanalla kuvaisit Mithua? pienvalmistajat, eettinen, käsityö

Minkälainen vaate on eettinen? Vaatteesta tiedetään miten, missä ja kenen toimesta se on valmistettu. Materiaalit ovat laadukkaita eikä niiden työstäminen aiheuta haittaa ympäristölle tai työntekijöiden terveydelle. Vaatteita ei valmisteta sesonkien vaan kysynnän mukaan.

Voiko eettinen vaate olla myös ympäristölle ystävällinen? Laadukkaiden materiaalien käyttö lisää vaatteen käyttöikää. Pienvalmistajat eivät tee tuotteita varastoon seisomaan vaan ne valmistetaan aina pienissä erissä, tilausten mukaan.

Mistä vaatteenne tulevat ja minkälaiset olot vaatteiden valmistajilla on? Vaatteet valmistetaan pienillä vaatetehtailla Kathmandussa. Työntekijät työskentelvät normaalin nepalilaisen työviikon mukaisesti maanantaista lauantaihin ja lopettavat työt klo 17.

Miten tuotteidenne ostaminen vaikuttaa heidän elämäänsä? Nepalissa monelta aikuiselta puuttuu koulutus ja luku- sekä kirjoitustaito. Ilman koulutusta on vaikeaa löytää inhimillistä työtä (monet päätyvätkin työskentelemään fyysisesti erittäin raskaissa ja vaarallisissa töissä esim rakennuksilla) ja elättää itsensä sekä perheensä. Vaatteiden valmistuksen kautta työntekijöillä on mahdollisuus kestävään toimeentuloon inhimillisissä oloissa. 

Mitä materiaaleja vaatteissanne käytetään ja miten ne eroavat isojen ketjujen vaatteista? Myymämme vaatteet on valmistettu pääosin laadukkaasta puuvillasta ja kashmir villasta. Vaatteet valmistetaan tilaustemme mukaan pienissä erissä eivätkä ne jää varastoon seisomaan.

Onko sillä mielestäsi väliä mistä vaatteensa ostaa? Valitsemalla pienvalmistajan vaatteen voi vaikuttaa suoraan vaatteen valmistajien elämään ja saada itselleen persoonallisen asun jolla erottuu massasta.

Miten jokainen meistä voisi vaikuttaa vaateteollisuuteen? Suosimalla pienien tuottajien valmistamia vaatteita.


Mithun verkkokaupasta löydät vaatteita, erilaisia lahjatavaroita, kissamaja (eettinen piilo kissoille, takuuvarma hitti!) , soittimia kuten haaveilemani äänimalja,  sisustustuotteita ja asusteita. Osasta tuotteita löytyy todella hyvin informaatiota mistä päin se on, ketä sen on valmistanut taikka mistä se on valmistettu sekä yleisesti tietoa löytyy Tarinat aarteiden takana valikosta. Kuvissa päälläni on Mithun  ihana Mandala tunika, joka on todella persoonallinen, mukava päällä ja täynnä kauniita yksityiskohtia.  Käykää tutkimassa Mithun aarteita ja kerro toki mikä tuote on suosikkisi! Näistä tuotteista todella tietää, että ne ovat eettisiä ja tuki menee varmasti perille asti. Heidän sivuiltaan löytyy myös blogi, josta löytyy postauksia heidän Nepalin matkastaan ja vierailuistaan tuottajien luona!

Mithun löydät myös erilaisista tapahtumista, kannattaa katsella milloin he olisivat lähelläsi ja käydä moikkaamassa ja juttelemassa! :) 

Yhteistyössä Mithun kanssa

Death Before Decaf -arvonnan voittaja + alennuskoodi!


Huolettomia aamuja ja rauhallisia hetkiä? Ehkä sitten joskus, mutta ei nyt! Eilen aamulla join kahviani kolmisen tuntia, lopulta hörppäsin sen kylmänä naamaani, aamupalasta puhumattakaan. Nyt opinnot ovat startanneet oikein kunnolla ja uusia kursseja ropisee tarjottimelle kovempaa kuin sieniä sateella. Tänään vietän harvinaista arkipäivälle osunutta vapaata ja se tarkoittaa to do -listan tekemistä ja blogimaailmaan paneutumista oikein kunnolla. Kallella on myös etäpäivä koulusta ja lähdemmekin pian keskustaan hoitamaan asioita ja nauttimaan vapaasta, ilta meneekin puolestaan taas lukiokirjojen parissa. 

Nyt on myös vime viikkoina blogissani näkynyt Death Before Decaf -arvonta ohitse ja voittaja on arvottu. Tällä kertaa arpaonni suosi nimimerkkiä Eeva, laitan sähköpostia tulemaan! 

Ja nyt vielä loppuun, Death Before Decaf haluaa tarjota sinulle heidän verkkokauppaansa alennuskoodin TURKOOSI16 , jolla saa heidän kahveista ja teestä -15%. Alennuskoodi on voimassa tiistaihin 30.08.2016 asti ja se todella kannattaa hyödyntää, nuo kahvit ovat todella maineensa arvoisia :) 

Omat blogisuosikkini

Pienen sateisemman jakson jälkeen tänään jaksoi aurinko taas lämmittää mukavasti. Olimme tänään pidemmänkin aikaa ulkona kuvailemassa ja juuri kun mukana ei ollut mitään mihin sieniä laittaa niin eiköhän kanttarelleja löytynyt vähän sieltä, täältä ja tuolta. Miten tämä voi olla edes mahdollista? Huomenna suuntaan itseni jälleen metsään ja toivottavasti silloin on yhtä hyvä tuuri :) 

Vuosien aikana olen lukenut todella paljon erilaisia blogeja, On ollut synkempiä aiheita, heppoja, kissoja, kynsilakkoja, ekologisuuteen liittyviä, kirjoja, kosmetiikkaa, vegaanisia ruokaohjeita ja listaa voisi jatkaa vaikka hamaan loppuun saakka. On blogeja, joita olen lukenut viikkoja, toisia taas vuosia. Tällä kertaa haluan jakaa teidän kanssanne omia suosikkejani. Tässä ei toki ole kaikki suosikkini, vaan neljä pidemmän aikaa seuraamaani. Näitä kaikkia yhdistää positiivisuus ja omalaatuinen mukaansa tempaava sisältö. Toivottavasti näistä löytyy teille uutta ja mielenkiintoista luettavaa! 

Aloitetaan blogista Keskeneräinen. Todella kauniita yksinkertaisia kuvia, hulvaton tapa kirjoittaa ihan arkisista asioista sekä uskomattoman hienoa työtä tekevän Ilonan blogissa vain on sitä jotakin. Teksteistä tulee fiilikset todella hyvin lävitse ja täältä olen saanut paljon näkökulmia yksinkertaisempaan elämään. Tämän blogin innoittamana tulen suorittamaan myöhemmin tämän vuoden aikana haasteen, jota en ihan vielä paljasta teille!

Visual Diaryn takana on graafikko/kuvittaja/ad Saara, joka opiskelee Lissabonissa. Uskomatonta kerrontaa, upeita kuvia ja hulvattomia tapahtumia Portugalista. Näitä tekstejä en todellakaan halua missata! Ensimmäisellä kerralla eksyessäni hänen blogiinsa koukutuin kerrasta ja luinkin kaikki hänen tekstinsä alusta asti. Lukemista ei vain voinut lopettaa kesken! Täältä löytyy inspiraatiota muodista, taiteesta ja oikeastaan kaikesta visuaalisesta.

Take a Breath -blogi puolestaan on harmooninen hyvinvoinnin blogi. Täällä keskitytään niin kehon kuin mielenkin hyvinvointiin ja paneudutaan ekologisiin ja eettisiin kysymyksiin. Susanna on todella innostava ja vaikka olisikin vakavasta aiheesta kyse niin täällä ei saarnata. Jos etsit positiivisuutta ja inspiraatiota hyvinvoinnin puolelle niin tämä on oikea paikka sinulle! 

Perhosena lennän on sisustukseen, muotiin ja elämään painottuva blogi. Jennan blogi on kokonaisuutena todella kaunis ulkoasusta kuviin ja teksteihin. Upeita asukuvia, syvällisempiä ajatuksia, kauniita pieniä asioita ja diy-projekteja. Jos jokin blogi on minua inspiroinut kodin laitossa niin se on tämä!

Tähän loppuun haluaisin teidän linkkaavan ja esittelevän minulle omia blogejanne, taikka teitä inspiroivia blogeja. Kommenttikenttä on käytössänne :)

Lukio OPS16 kirjat


Uusi opetussuunnitelma on nyt alkanut lukiossa ja kursseja alkaa ropista tarjottimelle. Nappasin itselleni alkuun Terveystiedon ensimmäisen kurssin ja hieman katselin historiankin ensimmäistä kurssia. Yksi huono asia uudessa opetussuunnitelmassa on kirjojen vaihtuminen uusiin, joten käytettynä niiden osto ei nyt onnistu. Tälläkin pilvellä on onneksi tosin hopeaiset reunansa, nimittäin kirjastoihin näitä uusiakin kirjoja on tullut ja nyt olen jonossa mm. historiaan! Euron varausmaksu on hyvinkin pieni ja onneksi omalla kohdallani voin kurssit ajoittaa omaan vauhtiini, joten yhtään ei haittaa odottaa kirjaa hetken aikaa. Itseasiassa mulla kävi ihan mieletön tuuri ja löysin Tampereen pääkirjastosta uuden opetussuunnitelman mukaisen terveystiedon kirjan! Ihan mieletön tuuri, olin valmistautunut käymään kurssin mahdollisesti vanhan kirjastonkirjan kanssa. Jo nyt olen saanut tuon kirjan avulla paljon enemmän irti asioista ja tuo täydentää kivasti lukion materiaalia.

Ensimmäisen kurssini MAA15 (nollakurssi) sain lävitse helposti. Se arvioitiin suoritettuna/hylättynä, joten numeroa siitä ei tullut. Sen sijaan pisteet palautetuista tehtävistä tulivat ja sain pisteitä 155.75 / 180 ja arvosanaksi niistä yhdeksikön. Pieni pettymys, kun tehtävät olivat todella helppoja. Lähinnä virheeni olivat pieniä huolimattomuusvirheitä taikka jokin asia laskettu väärinpäin (sanalliset, pahin viholliseni matikassa!). Tällä on kuitenkin nyt hyvä jatkaa eteenpäin ja pohja seuraavia matikan kursseja varten on luotu. Peruskoulun asiat olivat onnellisesti kaikki jääneet unholaan, mutta onneksi pienellä muistuttelulla ne tulivat luokseni aika helposti.


Ostin myös lukiota varten oman kalenterin, ihan vain että voin sinne merkitä omat aikatauluni eri kursseille sekä merkitä missä mennään aina minkäkin kanssa. Ette varmaan ylläty valinnastani; heti kun näin Suomalaisen kirjakaupan esitteessä Pikkumyy lukuvuosikalenterin olin heti myyty. Nyt kyllä kelpaa taas suunnitella ja toteuttaa! Olen myös pohtinut pitäisikö esimerkiksi äidinkieleen ihan ostaa kielioppikirja,  mutta niitä löytyy aika paljon erilaisia eri kustantajilta. Tällä hetkellä alan painottumaan edullisemmasta hintaluokasta Jukolan Kielikirjaan. Mistä sen tietää mikä oikeasti on hyvä, mikä ei ja tekeekö sillä kirjalla mitään? Tavoitteenani on kuitenkin päästä lukio lävitse ilman kauheita kuluja ja oikeasti miettiä hyvinkin tarkkaan jokainen hankinta. 

Tampere: Sitko Pizza&Bar


Yövuorot ovat taas takana päin ja tänään pitikin unilta herätä aikaisemmin, koska huomenna onkin pitkästä aikaa aamuvuoro. Suunnitelmana olikin lähteä kahdeksi keskustaan katsomaan Lemmikkien salainen elämä. Ihme ja kumma sain itseni ajoissa ylös, vegekaupan kautta hakemaan vähän leffaeväitä ja siitä sitten nauttimaan elokuvasta. Elokuva oli ihan okei, mitä nyt melkein kaikki parhaat kohdat olivat trailerissa (kuten nykyään tuntuu aina olevan) ja oikeastaan ensimmäiset muutamat minuutit olin jo nähnyt trailerin muodossa. Jotenkin kaipaan animaatioissa aikuisille suunnattuja juttuja ja tietyllä tapaa yllätyksellisyyttä, tällä kertaa kumpaakaan ei oikein löytynyt. Toki on sitä paljon huonompiakin nähty ja tälläkin kertaa visuaalisesti elokuva näytti todella hyvälle! Kävisin mielelläni useamminkin leffassa, mutta Finnkinon lippujen hinnat ovat aivan törkeitä. Otimme päivälippupaketin, mutta senkin hinta oli noussut harmiksemme.

Minne katosit kesä?


Aiemmin tällä viikolla havahduin todellisuuteen, että koulut alkoivat jo nyt. Meidän vieressä on ammattikoulu ja yllättäen bussipysäkit täyttyivät ja muutenkin ympäristömme heräsi eloon. Samalla se toi mukanaan haikeuden, eihän kesä vielä voi olla ohitse. Omalla kohdallani tämä kesä ei ole vielä edes alkanut ja tällä hetkellä uskon ettei se oikein alakaan. En ole kuitenkaan katkera, tämä vuosi on erilainen ja samalla opettavainen. Olen tehnyt töitä, hikoillut urheilun merkeissä niin ulkona kuin sisälläkin ja välillä yrittänyt nauttia pieniä hetkiä auringossa. Hieman sain väriä pintaani ja onneksi en ole zombin kalpea. Paljastuksena kuitenkin, en ole helteiden fani ja kiitänkin suuresti ettei asuntomme ole ollut sauna kuin muutaman kerran kuluneiden kuukausien aikana.

Eilen pyöräilessä töistä kotiin illalla olisi kypärän alle tarvittu jo pipoa, kotiin päästyä silmät vuosivat vettä ja viima meni luihin ja ytimiin saakka. Silloin ulkona oli vain kymmenisen astetta lämmintä, hyrr! Kuitenkin samalla olen onnellinen syksyn saapumisesta pienin askelin, onneksi päivisin sentään on vielä lämmin. Nyt on kuitenkin hyvä syy heittää villapaita päälle kotiin tultua, juoda hieman lämmintä kaakaota ja uppoutua kirjojen tai tv-sarjojen maailmaan. Nyt kun yöt ovat pimeitä ja aamut valoisia niin unirytmikin menee taas luonnollisemmin. Onneksi ensiviikolla on pari yövuoroa sotkemassa juuri tulleen rytmini ihan sekaisin ;) 


Kesälle en luonut mitään listoja mitä haluaisin tehdä, realistisesti tiesin, että olen töissä ja sen ympärille rakennan kaiken muun. Ajatuksenani oli joogailla parvekkeella auringon lämmössä, mutta ajatukseksi se vain jäi. Ideoin myös suuresti erilaisista tapahtumista Tampereen keskustassa ja niissä vierailusta, mutta olemme käyneet keskustassa kahden vain muutamia aikoja kesän aikana ja nekin ovat ajoittuneet viikonlopuille. Kuten aiemmin sanoin, tämä kesä nyt vain oli hyvinkin erilainen.

Onneksi kirppiksiä olen päässyt kiertelemään ja sieltä olenkin tehnyt todella hyviä löytöjä! Meidän lähelle avattiin hetki sitten uusi Kirpputori Swap and Vintage 58, jossa meillä oli pöytä heti alkuun muutaman viikon ajan ja olimme todella tyytyväisiä. Tuolta olen tehnyt paljon löytöjä vaatteista ja nyt viimeisimpänä muutaman taulun sekä Paulo Coelhon kirjoja, joita en ennen olekaan lukenut. Kuvan löydöillä oli hintaa alle 10e!


Oikein mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua ! 

Viisi syytä lähteä metsään



Varmasti jokainen meistä on saanut osansa Pokemon Go villityksestä. Ihme ja kumma en jäänyt koukkuun ja lopulta viikonloppuna poistin koko pelin, ei vain huvittanut ja en pitänyt sen suuresta virran tarpeesta. Kuitenkin pelissä on eräs erittäin hieno asia; neljän seinän sisältä poistuminen. Kun katselee kadulle täältä yläilmoista näkee pariskuntia, kaveriporukoita, lapsiperheitä, erakoita ja koiranulkoiluttajia pyydystämässä Pokemoneja ja tämä onkin aivan parasta. On ihanaa kun pelistä ovat innostuneet hyvin erilaiset ihmiset ja sen kanssa tulee liikuttua melkein huomaamattaan. 

Suurempi villitys kesän vedellessä viimeisiään ja syksyn saapuessa vienon viileytensä kanssa omalla kohdallani on metsään meneminen. Varsinkin vapaapäivinä on mukava hurauttaa smoothiet tölkkeihin ja siitä reppuun pähkinöiden kanssa, suunnata kohti tuttuja tai tuntemattomia metsiä. Tärkeää on säällä kuin säällä varata riittävästi juotavaa mukaan, meillä on aina puolentoista litran vishypullo mukana! Kotiin ei saa myöskään unohtaa puhelimia ja ne olisi hyvä varata täysillä akuilla. Jos yksin lähtee liikkeelle kerro mihin menet ja milloin suunnilleen tulee takaisin. Käymme paljon erilaisilla luontopoluilla ja reittiä onkin aina hyvä miettiä hieman etukäteen. Metsässä on mukavaa yksin, kaksin tai koko perheen voimin. Tässä onkin hyvä vaihtoehto ruutujen tuijotelulle!

Nyt kerron teille omat suurimmat viisi syytä miksi lähteä metsään! Toivottavasti nämä inspiroisivat myös sinua lähtemään retkelle ja miksi ei myös keräilemään luonnon antimia :)



Raikas ilma

"Ilma on raikkaampaa hengittää
Siellä missä liikennevaloja ei nää 
Ja lehtivihree hivelee silmää 
Lintuset laulelee sävelmää"



Pakko oli lainata sanoja Jukka Pojan biisistä Rullaan, ne vain osuvat ja uppoavat joka kerta. Usein metsässä mietin juuri noita sanoja ja kyllähän se pitää paikkaansa. Varsinkin aamun kasteen taikka pienen sateen jälkeen metsä on täynnä aivan uskomattoman ihania tuoksuja ja ilma on todella raikasta. Tämän takia tykkään myös lenkkeillä luonnon ääressä ja onhan se paljon mukavempaakin kun on pehmeämpi maa jalkojen alla. Ajatukseni usein selkeytyvät jo vetäessäni ensimmäisen kerran keuhkot täyteen raikasta ilmaa. 


Luonnon antimet

Tänä vuonna hellitään sienten ja marjojen ystäviä. Jo tähän mennessä kanttarelleja on löytynyt aivan uskomattoman paljon ja minulla on kovat odotukset syksynkin sieniä kohtaan. Vaikka et pitäisikään sienten mausta niin aivan varmasti joku lähipiirissäsi pitää, anna ilmaiseksi tai myy vaikkapa facebookin kirppisryhmässä. Sienestyksessä on parasta juuri se löytäminen ja oma yllätyksellisyys, koskaan ei voi tietää paljon tulee löytämään ja varsinkin uudessa paikassa sienestäminen on aika jännää hommaa :) Mustikkaa on ollut todella paljon ja vieläkään ei ole myöhäistä lähteä sitä etsimään. Puolukka alkaa olla paikka paikoin kypsää ja myös vadelman ja lakan ystäviä hemmotellaan. Meillä pakkanen täytetään luonnon antimilla niin piripintaan kuin vain on mahdollista! 

Parasta tässä on se, että kun käy itse poimimassa niin homma on ilmaista. Kyllähän siihen aikaa menee, mutta mielestäni se on täysin sen arvoista ja luonnossa oleilussa on kuitenkin muitakin hyviä puolia, joten kaikki voittaa! Jos teitä muuten kiinnostaa pieni sieniopas - mistä niitä kannattaa lähteä etsimään ja mitä poimia koriinsa niin voin tästä tehdä oman postauksen mielelläni :) 





Stressitasosi laskevat

"Metlan tutkimuksissa on selvitetty, että jo viisi minuuttia metsässä riittää kohentamaan mielialaa. Metsän terveysvaikutusten koetaan tulevan kuin itsestään, koska siellä liikkuminen tuntuu monista vaivattomalta. Myös metsän äänet ja tuoksut vaikuttavat hyvinvointiin."

Linkki koko artikkeliin löytyy täältä. Ymmärrän kyllä, ettei ajatus itikoista saa sinua hihkumaan innosta ihan suoraan, mutta ellet ole täysin sisäihminen niin huolet helpottavat metsässä. Metsä on minulle rentoutumisen paikka ja vaikka mustikoita poimiessa itikat häiritsivätkin aika ikävästi niin eivät ne koko hommaa pilaa. Olen kuullut muutaman eteerisen öljyn sekoituksen karkoittavan itikoita ja tätä aionkin varmasti kokeilla jossakin vaiheessa ja jos homma pelittää niin jaan sen varmasti myös kanssasi. Luonnon vehreydessä, kaukana hälinästä ja ärsykkeistä ihminen rauhoittuu ja pysähtyy. Viime reissulla metsä oli todella satumaisen näköinen, löysimme sieniä jotka voisivat olla smurffien koteja, aukion täynnä heinää ja jota ympäröi suuret puut, haltiat olisivat voineet asua siellä. Kun pysähtyy voi löytää kauniita yksityiskohtia ja kuulla muutakin kuin ne hyttyset. 


Liikkuminen

Luonnossa liikkuessa tulee lämmin, kun maasto on vaihtelevaa. Haastavammat polut pistävät nilkatkin kunnolla töihin ja tuo mukavaa haastetta tasapainolle. On todella huvittavaa miten omalla kohdalla tasapainoni on paljon huonompi tasaisilla paikoilla, silloin kömpelyys tulee paljon helpommin esiin kuin metsässä loikkien ja väistellen puunjuuria ja kiviä. Luonnossa korkeuserojakin tulee ihan mukavasti ja jos tekee pidemmän lenkin niin ei sen jälkeen tarvitse enää salille mennä. Marjoja ja sieniä poimiessa tulee myös kyykittyä ihan mukavasti. Metsässä voisi olla myös todella kiva pyöräillä, usein aika hurjillakin reiteillä näkee pyöristä jälkiä ja välillä mielessä käykin miten hauskaa puuhaa se voisi olla! Vaikka vauhtini metsäpoluilla on paljon hitaampaa, niin silti sykkeet saa kyllä helposti nousemaan juuri vaikeamman maaston takia.



Eväät eivät maistu missään paremmalle


Tämä onkin asia jonka kaikki jo tietävätkin, nimittäin se miten ihanalta eväät maistuvat metsässä. Tärkeää kuitenkin on myös muistaa ottaa mukaan kaikki roskat ja jos on laavulla ja sytyttänyt nuotion niin myös huolehtia sen sammuttamisesta. Näin luonnossa on kiva myös muiden käydä! Useimmiten metsät joissa käyn ovat aika puhtaita ja useissa paikoissa tulee mietittyä onko täällä käynyt muita ihmisiä pitkiin aikoihin. Valitsemme usein aurinkoisen paikan nauttia eväitä ja liikkuessa tuleekin usein hirmunälkä aivan huomaamattaan! Viime kerralla mukanamme oli Alpron uusia Mango rahkoja (lemppareita heti ensi maistamisesta lähtien!), sekalaisia pähkinöitä pussissa sekä isot smoothiet. Kuten aiemmin mainitsin myös nesteen saannista on todella tärkeää huolehtia ja jos otat karvaisen kaverin mukaan metsään niin varaa sille myös raikasta vettä sekä juomakuppi mukaan. Eväiden kanssa mielikuvituksella ei ole rajoja! 





Unelmanani olisi lähteä vaeltamaan pidempiä reittejä kera teltan, mutta saa olla milloin pääsen sen toteuttamaan. Alkuhankinnat ovat kuitenkin aika arvokkaita, vaikka ostaisikin tuotteita alennuksesta tai käytettynä. Hiljaa hyvä tulee tässäkin asiassa, aloittelen ensin pidemmistä päiväreissuista ja siitä sitten kunhan taitoa ja uskallusta tulee niin yönkin yli. Seurailen useita eri retkeilyyn liittyviä blogeja ja favebook ryhmiä, sieltä into ja fiilis tarttuvat todella herkästi!


Milloin sinä olet viimeksi käynyt metsässä?

Aina niin ihana (ja väsyttävä) arki


Kesäloma alkaa olla lopuillaan ja koulut ovat alkamassa. Arki tulee vastaan niin hyvässä kuin pahassakin ja on aika palata rutiineihin ja viiden herätyksiin (toki vuoroviikoin). Mielestäni arjen ei tarvitse olla ikävää ja tylsää, paljon on jälleen kiinni omasta asenteesta. Meillä arki tulee muuttamaan asioita, Kalle lähtee kouluun ja toivonmukaan tekee samalla keikkahommia. Minä puolestani jatkan toivon mukaan töissä (tästä tulee vahvistus ihan pian, vielä hetken aikaa jännitetään saanko suoraan vakituisen paikan vai jatkanko ekstraajana) ja samalla hoidan lukiota. Meidän pieni perheemme tarvitsee aikataulutusta, kun teen vielä toistaiseksi kolmea eri vuoroa ja syksyn tultua kahta. Kaikkea ei aina ehdi ja tarvitse tehdä ja selkeä työnjako helpottaa todella paljon! Tehtävät kuuluu jakaa tasapuolisesti ja vastuu asioista kannetaan yhdessä. Jos työni ei olisi vuorotyötä pääsisimme paljon helpommalla, mutta näillä mennään mitä ollaan annettu. Yhteinen aika on välillä kortilla, mutta vapaapäivistä otammekin kaiken irti. Seuraavasta aiheesta en kirjoita sen takia, että olisin itse väsynyt vaan olen sitä pohtinut paljolti työn oheessa nimittäin väsymys.

Väsyttääkö aamuisin? Kun syitä lähtee tarkastelemaan niin uskoisin niihin voivan vaikuttaa tavalla tai toisella. Jos aamulla heräät väsyneenä kannattaa lähteä tarkastelemaan kauanko olet nukkunut; aikuiselle riittää 7-8h unet ja sen yli on usein liikaa, joka aiheuttaa väsymystä! Tämän olen huomannut omalla kohdallani monta kertaa, jos vain nousisin ensimmäisen kerran herättyäni olisin paljon virkeämpi, mutta toisaalta rakastan nukkumista. Toinen mitä kannattaa pohtia on oma ruokavalio ja saatko päivän aikana kaiken tarvitsemasi? Jos päivittäinen energiantarpeesi jää alle tarvitsemasi voi se väsyttää sinua todella paljon. Pitkällä ajanjaksolla pienillä energianmäärillä ihminen on säästöliekillä, aineenvaihdunta ei toimi ja silloin on helposti äreä ja mitään ei jaksa tehdä. Jokaisena päivänä olisi myös hyvä liikkua, sillä todella on väliä istutko kahdeksan tuntia koneella ja menetkö lyhyitänkin matkoja autolla. Fyysinen työ, työmatkat hyötyliikunnalla ja kuntosali ovat parantaneet uneni laatua huomattavasti. 

Olen pyrkinyt tekemään makuuhuoneestamme levon paikan; vaalean, rauhallisen ja houkuttelevan. Vuodevaatteet vaikuttavat todella paljon ja pyrin aina pitämään makuuhuoneen ikkunan auki, raitis ilma nukahtaessa sekä herätessä tekevät hyvää kun tunkkainen ilma vain laittaa väsyttämään. Olen pyrkinyt hankkimaan vuoteeseen laadukkaita ja mielyttävän tuntuisia tekstiileitä, vaikka satsaus tuntuisikin kovalta aluksi niin hyvälaatuisista tekstiileistä on monien vuosien tai vuosikymmenien ilo! Toki tässäkin kannattaa etsiä oikeasti hyviä alennuksia, joita esimerkiksi Finlaysonilla on usein. Joululahjaksi saamamme pellavaiset tyynyliinat ovat lemppareitani ja niitä haluan ehdottomasti lisää.

Oletko täyttänyt päiväsi liian täyteen? Liian stressaava arki tuntuu joka aamu ja vie heti päivästä parhaimman kärjen pois. Kuormittaako arjessasi jokin tietty asia erityisen paljon? Tehdään enemmän asioita joista pidämme. Tällä viikolla olen lukenut huomattavasti enemmän, olemme laittaneet kotia yhä enemmän meidän näköiseksemme ja vain olleet. Tietokoneella olen viettänyt aikaa mahdollisimman vähän ja nyt kun kissatkin ovat kotona olemme nauttineet heidän huomionhaustaan täysin siemauksin. Viikonloppuna olen saanut ladattua energiavarastot täyteen taas ensi viikkoa varten ja pienen salitauon jälkeen treenikin maistui taas todella hyvälle. Tänään lähdemme taas etsimään pakastimeen täytettä, toivottavasti tällä kertaa ampiaiset jättävät meidät rauhaan! ;)


Loppuun vielä kirjavinkki; Olen aivan hulluna ruotsalaisen dekkaristin Kristina Ohlssonin todella jänniin kirjoihin, joista viimeisimpänä luin hänen uuden Lotus blues kirjansa. Kirja lähti hieman hitaasti käyntiin, mutta puolessa välissä vei niin kovin mukanaan, etten tohtinut sitä alas laskea. Lopputulos yllätti ja kirja jäi todella pahasti kesken, nyt odotellaankin tämän kaksiosaisen sarjan toista osaa Mion bluesia. Ensimmäisen osan, sekä muita hänen teoksiaan löydät Adlibriksestä .


Oikein ihanaa sunnuntain jatkoa teille kaikille! Nauttikaa näistä ihanista aurinkoisista säistä :) 

affiliatelinkki